Przeciwutleniacze i ich wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu

Antyoksydanty świetnie wywiązują się z obowiązku walki z wolnymi rodnikami i są ich naturalnymi wrogami. Doskonale je neutralizują oraz hamują ich działanie. Występują dwa rodzaje przeciwutleniaczy, czyli egzogenne i endogenne. Pierwsze są enzymami wytwarzanymi przez nasz organizm. Drugie zaś, dostarczymy do poprzez jedzenie warzyw, owoców i innych.
Badania prowadzone nad antyoksydantami potwierdziły, że kiedy znajdują się one w naszym organizmie, mogą bardzo znacząco przyczyniać się do redukcji oksydacyjnego stresu, co tym samym niweluje też szansę na popadnięcie w związane z nim choroby. Dodatkowo, jeśli regularnie sięgamy po owoce i warzy, które zawierają ** przeciwutleniacze **spada tez ryzyko, że dojdzie do przedwczesnej śmierci.
Antyoksydanty dla uprawiających sport
Szczególnie Ci sportowcy, którzy zajmują się sportami opartymi na wytrzymałości, będą w stanie wiele zyskać, jeśli antyoksydanty będą regularnie dostarczane do ich organizmów. Wszystkie owoce i warzywa posiadają naturalne antyoksydanty , a szczególnie te, których kolor jest bardzo intensywny. Będą to chociażby wiśnie, bardzo bogate w antocyjany, które działają przeciwzapalnie.
Problemy związane ze stawami, mogą być świetnie zwalczane zatem, jeśli będziemy jeść wiśnie lub pić z nich sok. Udowodniono, że wiśnie są w stania wpłynąć na tyle, że biegacze, którzy je jedzą uzyskują lepsze wyniki podczas maratonów. Pięciodniowy eksperyment dowiódł także, że Ci sportowcy, którzy sięgali po wiśnie, nie odnieśli żadnych uszkodzeń mięśni, ani też nie odnotowano u nich żadnych stanów zapalnych. Pozostali, którzy otrzymywali jedynie placebo, wyglądali gorzej pod tym względem. Co więcej, przeciwutleniacze w żywności pomagają w regeneracji mięśni.
Pomidory dobre na wszystko
Działanie pomidorów bardzo pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Podobnie jak sok z wiśni, ten z pomidorów posiada sporo przeciwutleniaczy likopen i beta-karoten. Ciekawe jest też to, że sok z pomidorów, ma o wiele mocniejsze właściwości niż same pomidory. Redukuje stres oksydacyjny, a w szczególności, kiedy jesteśmy po intensywnym treningu.
Sporo pokazało pewne badanie, które zakładało odstawienie przez sportowców napojów izotonicznych, w zamian za sok pomidorowy. Pili go zarówno podczas treningów, jak i po ich zakończeniu. Po dwóch miesiącach, wyniki pokazały, że znacznie zmalała liczba stanów zapalnych i uszkodzeń mięśni.
Nie warto sięgać po suplementy z antyoksydantami w tabletkach
Nasz organizm w czasie trwania treningu, produkuje wolne rodniki, a te powoduję nie tylko zmęczenie, ale też uszkodzenia tkanek mięśniowych. Jednocześnie powoduje to, że nasze ciało jest aktywowane do obrony przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Następstwem tego jest uodpornienie się na nie. Zażywając suplementy z antyoksydantami, proces ten może zostać zatrzymany. Dodatkowo zbadano, że tego typu suplementy częściej szkodzą niż w jakikolwiek pomagają.
Kilka ciekawostek o przeciwutleniaczach
Prowadzone badania pozwoliły wysnuć wnioski, iż doskonale znane nam wszystkim antyoksydanty są toksynami, które powodują, że rośliny przyjmują kwaśny bądź gorzki smak.
Co więcej, jeszcze kiedy rośliny są w fazie wzrostu przeciwutleniacze, które się w nich znajdują są mogą powodować niewielkie stresowe reakcje. To moment, kiedy organizm musi ten bodziec w sobie przyswoić, a jednocześnie przygotować się na szkodliwy wpływ wolnych rodników. Da się skutecznie temu zapobiegać, chociażby stosując dietę, która bogata jest w produkty zawierające antyoksydanty.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski