X Jubileuszowy Filipowski Jarmark Rękodzieła i Biesiada na Ludowo 2025

W sercu Filipowa rozbrzmiały dźwięki ludowej muzyki, a park wypełnił się kolorami i zapachami tradycyjnych potraw. X Jubileuszowy Filipowski Jarmark Rękodzieła okazał się prawdziwym świętem kultury i regionalnej pasji, które przyciągnęło tłumy miłośników folkloru i rękodzieła.
- Filipów tętnił życiem podczas jubileuszowego jarmarku w parku
- Wyjątkowe występy i lokalne smaki na festynie w Filipowie
Filipów tętnił życiem podczas jubileuszowego jarmarku w parku
6 lipca 2025 roku park w Filipowie stał się miejscem wyjątkowego spotkania z tradycją i muzyką ludową. Już po raz dziesiąty odbyła się tam Biesiada na Ludowo – wydarzenie, które co roku gromadzi zespoły folklorystyczne z całego regionu. Organizatorzy – Starostwo Powiatowe w Suwałkach, Wójt Gminy Filipów oraz Gminny Ośrodek Kultury i Sportu – zadbali o to, by jubileuszowa edycja była pełna energii i autentycznego klimatu.
Uroczystego otwarcia dokonała Barbara Cieśluk, reprezentująca Starostę Suwalskiego Witolda Kowalewskiego, wraz z gospodarzem wydarzenia, Wójtem Tomaszem Rogowskim. Już od pierwszych chwil impreza przyciągała uwagę barwnymi strojami i radosnymi melodiami.
Wyjątkowe występy i lokalne smaki na festynie w Filipowie
Podczas jarmarku można było usłyszeć zarówno dawne pieśni ludowe, jak i współczesne utwory biesiadne wykonywane przez liczne zespoły z regionu. Na scenie zaprezentowały się m.in. grupy takie jak Żywa Woda, Jarek i Prząśniczka, Na Mazurską Nutę czy Pogranicze. Nie zabrakło również lokalnych artystów z Filipowa – Onegdaj, Canto oraz Rospuda zachwyciły publiczność swoim repertuarem.
Wśród gości szczególne uznanie zdobył Zespół „Szeszupiaki” z Rutki-Tartak, który niedawno triumfował na 59. Ogólnopolskim Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. Jak podkreśliła Barbara Cieśluk:
„To wyjątkowe wyróżnienie stanowi dowód na pielęgnowanie i przekazywanie bogatych tradycji muzyki ludowej młodszym pokoleniom.”
Poza muzyką uczestnicy mieli okazję skosztować regionalnych specjałów – od aromatycznych ziół po domowe pieczywo i tradycyjne potrawy przygotowane przez lokalnych producentów. Takie połączenie sztuki i kulinariów sprawiło, że atmosfera była niepowtarzalna.
Wydarzenie zostało wsparte finansowo przez Starostwo Powiatowe w Suwałkach, co pozwoliło zachować wysoki poziom organizacji oraz zapewnić komfort wszystkim gościom.
Na podst. Powiat
Autor: krystian