W Polsce zapanowało prawdziwe szaleństwo na punkcie food trucków. Przyczepy gastronomiczne coraz częściej organizowane są wszelkiego rodzaju zloty, zjazdy i festiwale ulicznego jedzenia i to nie tylko w większych miastach. Moda na takie posiłki dociera również do mniejszych miejscowości. Dlaczego food trucki cieszą się tak dużą popularnością i jak można je wykorzystać?

Uliczne jedzenie

Duże zainteresowanie przyczepami gastronomicznymi wynika przede wszystkim ze zmiany rodzaju podawanego w nich jedzenia. Dawniej takie punkty kojarzone były z tanimi i mało smacznymi posiłkami, które otrzymywało się już po kilku sekundach od zamówienia. Obecnie wiele dań oferowanych przez food trucki jest droższych niż te w restauracji.

Co można zjeść w Food Trucku? Dalej najczęściej serwowane są burgery, frytki i kebaby, ale coraz częściej znaleźć można również kawałki pizzy, dania wegańskie, czy nawet pierogi. To właśnie dzięki dużej różnorodności posiłków i dań, przyczepy gastronomiczne zdobywają tak dużą popularność.

Festiwale, koncerty i imprezy

To najważniejsze miejsca, na których można spotkać food trucki i przyczepy gastronomiczne. Idealnie wpasowują się one w festiwalowe koncepty i to właśnie tam ich właściciele uzyskują największe zyski. Zmęczeni zabawą uczestnicy takich imprez gotowi są zapłacić bardzo dużo, żeby otrzymać dobre jedzenie.

Food trucki uzyskały w Polsce już taki status, że organizuje się dla nich osobne festiwale. To wspaniałe imprezy, na których można spotkać przyczepy gastronomiczne serwujące bardzo różne jedzenie. Znajdą się tam klasyczne pojazdy z burgerami, jak i bardziej wymyśle oferujące kuchnię azjatycką. Nawet deser w postaci lodów, czy czegoś słodkiego można otrzymać w specjalnej przyczepie.

Food truck na ślub

Wielu fanów jedzenia z food trucków postanawia zorganizować sobie taki pojazd na własny ślub. Oczywiście istnieje taka możliwość i jest to doskonały pomysł na zaskoczenie weselnych gości, czymś niezwykłym. Jakie jednak przyczepy gastronomiczne sprawdzą się najlepiej?

Jak można wykorzystać przyczepy gastronomiczne?

Polecane są szczególnie pojazdy, które oferują słodkie desery, czy też lody. To nie lada atrakcja dla gości, kiedy w czasie zabawy można wyjść na świeże powietrze i skorzystać z pysznych słodkości z food trucka. Ciekawym pomysłem są również food trucki z lokalnymi produktami, czy też specjałami. Taki pomysł doskonale sprawdzi się szczególnie podczas organizacji zabawy w górach.

Podsumowanie

Możliwości wykorzystania food trucków jest bardzo wiele. Od plenerowych imprez i koncerty, aż po weselne przyjęcie. Mimo że jest ich na rynku coraz więcej, to dalej stanowią doskonały pomysł na świetny biznes. Trzeba mieć jednak odpowiedni pomysł i dużo energii, bo początki na pewno będą trudne.

Jaką kuchnię oferować w swojej przyczepie gastronomicznej? Najlepiej taką, której sami jesteśmy fanami. Jeśli interesujemy się poszukiwaniem coraz lepszych smaków w burgerze, to właśnie one powinny być naszym wyborem. Jeśli znamy się na regionalnych daniach, to warte właśnie na nie postawić.