Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Suwałki

Z jakimi potrawami połączyć makaron, jeżeli zależy nam na prawidłowym odżywianiu? Utrata wagi Dla wielu z nas proces utraty tkanki tłuszczowej wiąże się z całkowitym odrzuceniem pokarmów bogatych w skrobię, dlatego pytanie, czy można jeść makaron na diecie, z pewnością interesuje wiele osób. Tradycyjnie makaron jest uważany za produkt wysokokaloryczny, jednak bardzo często można go znaleźć w planach żywieniowych, które mają nam pomóc w odchudzaniu. Co to oznacza? Czy powinniśmy spożywać makaron, będąc na diecie?

makaron na diecie

Jaki makaron wybierać?

Decydując się na przygotowanie makaronu, warto kupować produkty z pszenicy pełnoziarnistej durum. Taki produkt jest wytwarzany ze specjalnej odmiany pszenicy, która jest bogata w białko i ma niski indeks glikemiczny. Makaron pełnoziarnisty jest znacznie lepszym wyborem niż makarony ze zwykłej mąki, ponieważ zawiera magnez, cynk, wapń, witaminy B, E, H, a niski indeks glikemiczny sprawia, że po spożyciu nie następuje znaczące podniesienie poziomu glukozy. Makaron pełnoziarnisty (w 100g) składa się (w przybliżeniu) z węglowodanów, białka i minimalnej ilości tłuszczy. Makaron należy do dość sycących produktów, dlatego zazwyczaj to nie sam makaron prowadzi do zwiększenia wagi, a dodatki, które z nim spożywamy. Z czym zatem powinniśmy jeść makaron na zdrowej diecie?

Z czym jeść makaron?

Klasyczną opcją są warzywa, które optymalnie łączą się z posiłkami węglowodanowymi. Dla przykładu spaghetti można podawać z pomidorami, smażoną cukinią lub gotowanymi brokułami. Warzywa są bogate w błonnik oraz zawierają wiele witamin i minerałów. Za odpowiedni dodatek do pokarmów węglowodanowych uważane są również grzyby. Są bogate w białko i są przy tym niski kaloryczne. Ponadto grzyby zawierają znacznie więcej witamin z grupy B niż niektóre zboża i warzywa, dzięki czemu ich spożycie ma korzystny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci. Jeśli nie mamy pewności, z czym połączyć makaron, możemy rozważyć owoce morza. Potrawy gotowane z krewetkami, ostrygami lub małżami to przysmak, który sprawi, że każda dieta będzie zdrowa i satysfakcjonująca. Miłośnicy wyrobów serowych powinni ograniczyć tłuste odmiany i znacznie częściej wybierać niskokaloryczny twaróg lub tofu. Nie można zapomnieć o innej grupie produktów, które sprawdzają się jako dodatek do makaronu – mięso. Dodatkowo, aby dodać smaku makaronowi, do przygotowania potrawy stosujemy oliwę z oliwek i posypujemy ziołami. Aby dieta była urozmaicona, powinniśmy dostarczać organizmowi energię z różnych źródeł. Codzienne przygotowywanie zdrowych posiłków jest jednak bardzo czasochłonne. Z tego powodu polecamy catering dietetyczny Suwałki, czyli współpracę z firmą cateringowa, która całkowicie odmieni to, jak się odżywiamy.