Wędliny to nieodłączny element naszych posiłków, dlatego niejeden z nas nie wyobraża sobie jadłospisu bez smacznych wędlin, ale coraz częściej ograniczamy ich spożycie lub całkowicie rezygnujemy ze względów zdrowotnych.

Ale też coraz częściej zwracamy uwagę na jakość produktów, sprawdzamy składy żywności, którą pakujemy o koszyka. Chcemy żyć i jeśćzdrowiej. Czy znalezienie naturalnych wędlin bez konserwantów jest możliwe? Jak rozpoznać naturalną wędlinę, na co zwrócić uwagę?

Wędliny, które możemy znaleźć w supermarketach bardzo często mają w składzie konserwanty.

Czym są konserwanty?

Są to substancje, które przedłużają zdatność do spożycia produktu przez zmniejszenie szybkości lub zahamowanie mikrobiologicznych i enzymatycznych procesów powodujących psucie i obniżenie jakości produktu.

Mimo że producenci twierdzą, że konserwanty są bezpieczne dla ludzkiego organizmu, stanowią one obciążenie dla wątroby. Organ ten musi usunąć z organizmu konserwanty i inne substancje chemiczne dodawane do żywności, co może doprowadzić do jego obciążenia.

Dodatkowo spożywanie konserwantów w dużych ilościach może doprowadzić do zatrucia organizmu.

Jakie substancje możemy znaleźć w składzie wędlin?

Głównym składnikiem konserwującym jest azotyn sodu (E250). Spożywanie dużych ilości azotynu sodu może mieć przykre konsekwencje dla zdrowia. Pod wpływem podgrzania produktu konserwowanego związkami azotu, powstają nitrozaminy, które są bardzo szkodliwe.

Do produkcji wędlin stosuje się różne substancje dodatkowe, które często mają na celu przedłużenie ich trwałości, ale również poprawę wyglądu czy zwiększenie wydajności produkcji.

Stabilizatory, substancje zagęszczające, wzmacniacze smaku, dodatkowe białka wypełniające, na przykład sojowe, sztuczne barwniki to tylko niektóre niepożądane składniki w wędlinach.

Naturalne wędliny bez konserwantów

Warto więc wyeliminować je z diety, ponieważ ich duże spożycie może prowadzić do wielu dolegliwości, takich jak biegunka, zatrucie, w efekcie długofalowym zwiększenie ryzyka wystąpienia nowotworów.

Jak rozpoznać naturalny produkt?

Odpowiedni skład wędliny

Wartościowe wędliny poznamy przede wszystkim po składzie, dlatego wybierając żywność, bardzo ważne jest czytanie etykiet.

Wartościowy produkt poznamy po jego składzie, dlatego wybierając produkty wędliniarskie, warto kupować te, które charakteryzuje tzw. czysta etykieta - bez wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników, dodatku fosforanów, bez "E”.

Jak wygląda naturalna wędlina bez konserwantów

Zdrowe, naturalne wędliny nie mają równomiernego, różowego koloru, nie wyglądają identycznie na półce. Ich barwa wpada w szarość, struktura jest nierównomierna, po przekrojeniu kawałka widać strukturę mięsa, włókna mięsa.

Im droższa wędlina tym lepsza?

Nie jest prawdą, że naturalne wędliny bez konserwantów są dużo droższe. Przede wszystkim cena nie zawsze jest adekwatna do jakości wyrobu, aby znaleźć dobre jakościowo wędliny łatwiej przede wszystkim znaleźć u lokalnych producentów, ale coraz częściej nawet duże dyskonty odpowiadają potrzebom coraz bardziej świadomym konsumentom i wprowadzają dobre jakościowo wędliny do swojej oferty.

Podsumowując, aby móc cieszyć się dobrym smakiem wędlin bez obaw o własne zdrowie, warto zacząć zwracać większą uwagę na skład kupowanych wędlin. Warto też unikać przetworzonych produktów wysokiego ryzyka typu mielonki, parówki, pasztety.