Zakończył się Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia.

To swego rodzaju nowe wydarzenie, łączące w sobie tradycyjny Jarmark Folkloru oraz Festiwal Kulinarny Sąsiedzi Przy Stole. Pierwszego dnia w mieście królował folklor: koncerty zespołów muzycznych i wokalno – tanecznych. Był kiermasz rękodzieła i lokalnych przysmaków oraz pokazy rzemiosł tradycyjnych. Na scenie muszli odbył się także przegląd tradycyjnego folkloru muzycznego Suwalszczyzny, który jest kwalifikacją do udziału w ogólnopolskich festiwalach folklorystycznych, między innymi 58. Ogólnopolskiego Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą w roku 2024.

Podczas drugiego dnia suwalskiej imprezy nie zabrakło również prezentacji artystycznych zespołów i kapel z Suwalszczyzny, Ukrainy i Litwy oraz jarmarku rękodzieła i jadła. Królowały pokazy i konkursy kulinarne.
Do rywalizacji pod hasłem „Sąsiedzi przy stole” stanęli kucharze z naszego regionu, Litwy i Francji, a motywem przewodnim była kuchnia francuska z wykorzystaniem jesiotra i innych suwalskich produktów regionalnych.
Wyniki są następujące:
I miejsce Folwark Hutta
II miejsce Euro-Toques
III miejsce Stowarzyszenie Podlaskie Smaki

Zwycięzcy przyrządzili następujące dania:
Zupa - Krem cukiniowo-mietowy z grzanka z serem
Danie główne - Filet z jesiotra pod pierzynka maslano-pietruszkowa z musem z batatów i sosem burre blanc.
Deser - Brownie z jeżyna, mięta i sosem owocowym

Pysznych dań próbowała publiczność, a przygotowywane były one także na warsztatach kulinarnych z udziałem uczniów suwalskich szkół o profilu gastronomicznych. Zajęcia prowadził znany w całej Polsce kucharz Marcin Budynek, który zasiadał tez w jury, oceniającym potrawy.