Kilka szklanek mąki, szczypta cynamonu, odrobina imbiru, łyżeczka miłej atmosfery i garść entuzjazmu to tylko część składników z sekretu, jaki musisz znać, by upiec wyśmienite bożonarodzeniowe pierniki. Całej reszty dowiemy się od Magdaleny Zielińskiej, która podzieli się z nami prostym i bardzo tradycyjnym, bo średniowiecznym, przepisem na świąteczne pierniczki.

Sobota, 12.12.2020, godz. 13.00
Facebook i Youtube SOK

Serdecznie zapraszamy wszystkich entuzjastów słodkich wypieków oraz świątecznej atmosfery na filmowy tutorial z pieczenia pierników. Własnoręcznie ulepione pachnące pierniki wprowadzą do Waszych serc i domów wyjątkowy bożonarodzeniowy klimat. Zachęcamy, żeby zrobić sobie chwilę przerwy w przedświątecznej gonitwie. Pieczenie bożonarodzeniowych ciasteczek to lubiana i bardzo smaczna tradycja, której nie może zabraknąć w harmonogramie przygotowań do świąt. O innych świątecznych zwyczajach opowie Magdalena Zielińska z Pracowni Dziedzictwa Kulturowego SOK.

Co będzie nam potrzebne? Oto lista składników (proporcje wkrótce, po przeliczeniu średniowiecznych miar na aktualne): miód, cukier trzcinowy, mielone orzechy laskowe, mielone migdały, mąk, jajka, dużo przypraw (goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon, imbir, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, soda oczyszczona, opłatki, opcjonalnie mleko i masło.

Wykonanie: Magdalena Zielińska, Pracownia Dziedzictwa Kulturowego, Suwalski Ośrodek Kultury
Zdjęcia i montaż: Kamil Jutkiewicz