Jak dbać o noże

Kupując stalowe noże na początku służą nam one bez zarzutu – bez problemu kroją produkty spożywcze niezależnie od ich rodzaju. Jednak po pewnym czasie ostrza tępią się, a wykonanie obiadu przy ich użyciu staje się bardzo irytujące. Można co prawda kupić nowy komplet, ale kto chciałby co miesiąc wydawać pieniądze na kolejne noże? Warto zatem wiedzieć, jak dbać o noże, by zachować je w dobrym stanie o wiele dłużej.

Odpowiednie przechowywanie

Aby noże służyły Ci jak najdłużej, nie powinny być przechowywane luzem w kuchennej szufladzie. Mogą się one łatwo wyszczerbić podczas wkładania i wyjmowania innych metalowych narzędzi. Jeżeli masz taką możliwość zamontuj w kuchni magnetyczną listwę i na niej umieszczaj noże. Są one o wiele bardziej bezpieczniejsze niż chociażby drewniane bloki z wąskimi kieszeniami, w których noże opierają się na ostrzach. Jeżeli jednak nie masz miejsca na listwę, zabezpiecz noże przechowywane w szufladach specjalnymi osłonami, dostępnymi w każdym dobrym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Artykuł powstał we współpracy z portalem branżowym https://www.regionalia.com.pl/

Odpowiednia pielęgnacja

Pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia noże szybciej się tępią. Dlatego też nie należy ich myć w zmywarce. Powinny być one myte bezpośrednio po użyciu i zaraz potem wytarte do sucha papierowym ręcznikiem. Dodatkowo, zwłaszcza po krojeniu kwaśnych produktów, takich jak cytrusy czy kiszone ogórki po umyciu i wytarciu należy posmarować ostrze cienką warstwą oleju lub oliwy z oliwek. Zabieg ten zabezpieczy noże przed negatywnymi skutkami kontaktu metalu z kwasami – tłusta warstwa zapobiega głębszemu wnikaniu kwasów i chroni ostrze przed zniszczeniem, np. przed porowatością czy rdzą.

Unikaj zbyt twardych desek do krojenia

Choć deski ceramiczne, szklane i metalowe są niezwykle wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu czystości nie sprzyjają one stalowym nożom. W kontakcie z twardą powierzchnią ostrza dużo szybciej się tępią. Lepszym wyborem będą deski drewniane lub plastikowe, które maja mniej szkodliwy wpływ na stan noży.

Pamiętaj o regularnym ostrzeniu

Nawet jeżeli zachowujesz wszystkie powyższe zasady, z czasem twoje noże będą mniej ostre – po prostu ostrza zaczną się zużywać. Ostrz je co 3-4 tygodnie, a utrzymasz je w dobrej kondycji. Na rynku jest wiele ostrzałek. Możesz wybrać tradycyjny „kamień” bądź zainwestować w automatyczny model. Jest to dobry wybór zwłaszcza dla tych, którzy niezbyt radzą sobie z odpowiednim ustawieniem noża podczas ostrzenia. Automatyczna ostrzałka wykona pracę za Ciebie, a Ty będziesz cieszyć się niezawodnym nożem przez kolejne tygodnie.